Ciekawostki kosmetyczne, Koi Cosmetics

Fenomen witaminy C

eliskir koi cosmetics

Poruszamy dzisiaj bardzo szerokie zagadnienie, które jednak dotyczy ogromnej liczby osób. Dlaczego? Bo wszyscy zachwycają się witaminą C, widzą jej skuteczne działanie i wspaniałe efekty na swojej skórze. Nie bez powodu mówi się o niej jako o witaminie młodości.

Jednym zdaniem można powiedzieć, że bierze ona udział w każdej przemianie komórkowej! Dlatego jest taka ważna. Jej zawartość w ciele człowieka wynosi tylko od 1 do 3 gramów!

Co to jest witamina C?

Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest również jednym z najlepiej przebadanych składników kosmetycznych. Jest to składnik niezwykle atrakcyjny i pożądany w produktach kosmetycznych jako silna substancja aktywna. Jej bardzo wysoka skuteczność została potwierdzona w wielu dostępnych badaniach. W kosmetykach stosowana jest od ponad 30 lat i wykazuje wielokierunkowe działanie. W przeciwieństwie do zwierząt organizm ludzki nie ma zdolności do syntetyzowania witaminy C. Doustne przyjmowanie witaminy C właściwie nie wykazuje działania na skórę, ponieważ w pierwszej kolejności zabezpiecza narządy wewnętrzne. Dlatego jeśli chcesz mieć piękną skórę, to najważniejsza jest aplikacja witaminy C na skórę w postaci kosmetyku! 

Na czym polega fenomen witaminy C? 

  • Chroni komórki skóry przed inwazją wolnych rodników
  • Wspomaga syntezę kolagenu i działa silnie przeciwzmarszczkowo
  • Działa przeciwzapalnie, łagodzi trądzik, zapobiega powstawaniu zaskórników
  • Rozjaśnia przebarwienia – zmniejsza ilość melaniny, czyli barwnika skóry
  • Wzmacnia naczynia krwionośne – minimalizuje zaczerwienienie i widoczność naczynek
  • Chroni przed promieniowaniem UV

Wszystkie wymienione wyżej funkcje są niezmiernie ważne dla zdrowej, jędrnej skóry. 

Kwas askorbinowy jest jedną z najsilniejszych substancji antyoksydacyjnych, zwalczających wolne rodniki. Wolne rodniki to szkodliwe, bardzo agresywne cząsteczki, które uszkadzają DNA komórki. Nadmierne opalanie i ekspozycja na promieniowanie UV przyczynie się do powstania stresu oksydacyjnego i powstawania dużej ilości wolnych rodników. Witamina C- neutralizuje ich nadmiar. Drugą, bardzo ważną właściwością jest uczestnictwo witaminy C przy produkcji kolagenu przez skórę. Im większa ilość kolagenu, tym skóra jest bardziej napięta, jędrna i młodsza. Opóźnia to proces starzenia skóry i zapewnia jej lepszy wygląd.

Jakie zobaczę efekty po włączeniu kosmetyków z witaminą C do swojej pielęgnacji?

  • Świeżą i jędrną skórę
  • Rozświetlony, ujednolicony koloryt cery
  • Spłycone zmarszczki
  • Złagodzone podrażnienia

Kwas askorbinowy, który występuje w naturze i niepoddawany jest żadnym modyfikacjom chemicznym jest bardzo nietrwały i szybko ulega rozkładowi pod wpływem światła, powietrza i temperatury powyżej 40°C. Pierwsze kosmetyki z tym kwasem były bardzo niedoskonałe, ponieważ składnik szybko się utleniał i nie wykazywał efektywnego działania. 

Tak więc stabilność tego związku jest absolutnie kluczowym czynnikiem! 

Efektem wieloletnich badań była synteza związków, które są wysokostabilne i nie ulegają rozkładowi. To gwarantuje znakomite efekty działania kosmetyków z witaminą C.

W jakiej postaci można znaleźć witaminę C w kosmetykach ?

  1. Kwas L-askorbinowy (INCI: Ascorbic Acid) – w postaci niezmodyfikowanej: najmniej stabilna postać witaminy C. Jego pochodna, czyli etylowany kwas-L-askorbinowy (INCI: 3-O Ethyl Ascorbic Acid) to nowa generacja o bardzo stabilnej strukturze i świetnych właściwościach. Jest rozpuszczalny w wodzie. To bardzo silny przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki i tym samym spowalnia procesy starzenia skóry. Działa bardzo szybko dając efekt rozświetlenia.
  1. Sól sodowa (INCI: Sodium Ascorbyl Phosphate) SAP i magnezowa (INCI: Magnesium Ascorbyl Phosphate) MAP- bardziej stabilne formy niż zwyczajny kwas askorbinowy, zamknięte w liposomach, o dobrej penetracji w głąb skóry
  1. Estry kwasu askorbinowego (INCI: Ascorbyl Palmitate i Glucoside) – stabilizowane cząsteczki, które długo zachowują swój potencjał aktywności, docierają w głębsze partie skóry i działają skuteczniej
  1. Tetroizopalmitynian askorbylu (INCI: Ascorbyl Tetraisopalmitate)- najbardziej stabilna postać witaminy C, która nie ulega rozpadowi pod wpływem wysokiej temperatury i światła (rozpuszczalna w olejach). 

Niemniej jednak wszystkie formy kwasu askorbinowego powszechnie nazywa się witaminą C.

W recepturach kremów często łączy się witaminę C z kwasem ferulowym (świetny antyoksydant) lub witaminą E. Oba dodatki stabilizują witaminę C i działają odmładzająco na skórę. Aby transport w odpowiednie miejsca był najbardziej efektywny, obecnie stosuje się liposomy, nanodyski czy nanosomy. Dzięki tłuszczowej strukturze pozwalają one dotrzeć jej głębiej i jeszcze dłużej utrzymują jej trwałość.

WAŻNE: witamina C trafia w potrzeby skóry w każdym wieku! Krem lub serum z witaminą C można stosować już od około 25 roku życia. Młodsze osoby działając prewencyjnie- opóźniają widoczne znaki starzenia się. Serum jednak nie zastępuje kremu i należy zawsze stosować je przed kremem.

  • Serum dwufazowe koi z rokitnikiem i witaminą C
    Serum dwufazowe z witaminą C
    Produkt w promocji
    129.00 

    Poprzednia najniższa cena: 90.00 .

Witamina C – dla kogo będzie najlepsza?

  • Dla skóry, która traci jędrność
  • Na zmarszczki
  • Dla osób z przebarwieniami 
  • Na problemy z cerą
  • Na trądzik
  • Dla osób przebywających w zamkniętych pomieszczeniach
  • Przy małej ilości warzyw w diecie
  • Dla osób palących
  • Przy silnym stresie

Ponieważ witamina C jest bardzo silnym antyoksydantem, to w widoczny sposób opóźnia proces starzenia skóry. Dezaktywuje wolne rodniki tlenowe, które są przyczyną starzenia się skóry. Witamina C gwarantuje oczyszczenie skóry i jej młody wygląd. Powiedzieliśmy wcześniej, że z powodu niskiego pH, w którym działa witamina C, hamuje ona proces produkcji melaniny (zachodzi w wyższym pH) co prowadzi do ujednolicenia kolorytu skóry. Kosmetyki z witaminą C rozjaśniają przebarwienia i są naturalnym filtrem ochronnym przed promieniowaniem UV. Biorą też udział w syntezie ceramidów, odpowiedzialnych za szczelność płaszcza hydrolipidowego. Witamina C zwiększa odporność naczyń krwionośnych na pękanie i stanowi remedium dla skóry cienkiej i naczynkowej. W pielęgnacji porannej stabilizuje kremy z filtrem i energetyzuje skórę do walki z codziennymi zaburzeniami.

Kiedy stosować kwas askorbinowy? 

  • Od 25 roku życia, a przy problemach z cerą nawet wcześniej
  • Przez cały rok
  • Pod krem na dzień
  • Jako silną kurację na noc
  • Przy cerze wrażliwej- wprowadzać stopniowo

Od czego zależy skuteczność witaminy C?

Skuteczność działania witaminy C na skórę zależy przede wszystkim od rodzaju stosowanej cząsteczki. Jak powiedzieliśmy wyżej, jej doskonałe działanie zależy od stabilności. Sama obecność w kosmetyku witaminy C oraz nawet wysokie jej stężenie nie przyniosą rezultatów, jeśli jej forma będzie niestabilna i łatwo ulegnie rozpadowi. O skuteczności działania witaminy C decyduje jej zdolność do przenikania przez błony biologiczne. Największą zdolnością wykazują się te formy witaminy C, które dobrze rozpuszczają się zarówno w tłuszczach jak i wodzie. Dlaczego ? To bardzo proste – muszą one pokonać 2 warstwy skóry: rogową, która ma powinowactwo do tłuszczów i skóry właściwej o strukturze podobnej do wody. Z punktu widzenia działania kosmetyków z witaminą C ważne jest, aby tych form było jak najwięcej. Wówczas jest najlepsza przenikalność substancji aktywnej przez naskórek i dotarcie do skóry właściwej. Kilka rodzajów witaminy C w formie olejowo- wodnej lub emulsyjnej gwarantują najlepszy efekt kosmetyczny. Serum, booster lub shot z tą witaminą działały będą najszybciej, ale obecność jej w kremach, tonikach lub mleczkach jest również dobroczynna dla skóry.

Czy stężenie kwasu askorbinowego ma znaczenie ?

Akurat w przypadku tej witaminy(C) stężenie ma nieco mniejsze znaczenie niż jej stabilność i różnorodność jej form. Przyjmuje się, że maksymalne stężenie jej w kosmetykach to 15%. Witamina C w stężeniu do 5 % jest dobrze tolerowana przez skórę i nie wywołuje podrażnień.

Z czym nie łączyć witaminy C ?

Nie zaleca się stosowania kwasu askorbinowego w jednej rutynie pielęgnacyjnej razem z:

  • retinolem
  • Kwasami AHA, BHA
  • Z metalami ciężkimi (miedź)

Najnowsze badania podają, że łączenia witaminy C, która nie jest czystym kwasem askorbinowy z niacynamidem jest bezpieczne. Taki kosmetyk będzie rozjaśniał i odżywiał skórę.

Mit lewoskrętnej witaminy C

Z tym terminem zetknęła się pewnie każda z nas. Chodzi o dużą literę „L”, która narobiła dużego zamieszania. Nieprawidłowa interpretacja symbolu (L) spowodowała całe zamieszanie. Litera „L” wcale nie oznacza lewoskrętności! Istnieje (mylne!) przekonanie, o tym, że tylko lewoskrętna witamina C działa aktywnie na skórę, a kosmetyki, które ją zawierają, mogą być droższe i lepsze od pozostałych. Niestety jest to duża pomyłka powielana na wielu blogach przez osoby, które nie zgłębiły tematu do końca…

Wyjaśniamy: witamina C występuje w dwóch lustrzanych odbiciach. Z chemicznego punktu widzenia można je badać w dwóch aspektach:

  1. Pod względem polaryzacji światła (izomeria optyczna), co w zapisie oznacza się + lub –

Każda postać witaminy C skręca światło w zakresie +20,5 do +21,5, czyli jest PRAWOSKRĘTNA. Zatem witamina C lewoskrętna nie istnieje (lewoskrętny izomer kwasu askorbinowego nie jest witaminą i służy jedynie konserwowaniu żywności)   

  2.  Pod względem położenia grupy -OH przy przedostatnim atomie węgla w szeregu (izomeria przestrzenna). Jeśli grupa -OH znajduje się po lewej stronie, to oznacza się taki związek literą „L”, natomiast gdy jest po prawej stronie – oznacza się go literą „D”.

Nie oznacza to, że związek skręca światło w prawą czy lewą stronę! Każda postać witaminy C stosowana w kosmetyce pod względem izomerii optycznej jest prawoskrętna, natomiast wg izomerii przestrzennej należy do szeregu „L” (po lewej stronie atomu węgla jest grupa -OH). Zatem każda postać witaminy C jest prawoskrętna z ułożeniem grupy -OH po lewej (L) stronie szeregu.

Kwas L- askorbinowy jest  prawoskrętny z konfiguracją L.

Kolejny mit: naturalna czy sztuczna witamina C?

Z pozoru wydaje nam się, że wszystko, co nie jest syntetyczne, czyli sztuczne – będzie lepsze dla naszego zdrowia. Ale przecież każda substancja powstaje na drodze syntezy, nawet naturalna! W przypadku witaminy C oba jej rodzaje (naturalny i laboratoryjny) mają identyczną budowę i wykazują takie same właściwości. Jest to po prostu kwas askorbinowy, który posiada identyczną aktywność biologiczną. Nie ma także między nimi różnicy jeśli chodzi o przyswajalność. Trzeba przyznać, że przez długi czas pokutował pogląd, że naturalna witamina C jest lepiej przyswajalna. Obecny stan wiedzy temu zaprzecza. Uważajmy zatem na określenia: lewoskrętna, naturalna, prawdziwa. 

Witamina C ma bardzo wiele zalet i prawie nie ma wad. Jest ona tym składnikiem, który powinien być obecny w naszej pielęgnacji, bo wspaniale działa na skórę  i daje spektakularne efekty! Świadomość tego co nakładamy na twarz, jest bardzo ważna. Mamy nadzieję, że ten artykuł nie tylko dostarczył Ci fachowej wiedzy, ale także wyjaśnił mity i nieporozumienia związane ze stosowaniem fenomenalnej witaminy C!