Dynia w jesiennej kosmetyczce

Olej z pestek dyni /INCI: Cucurbita Pepo (Pumpkin) Seed Oil

Istnieją dwa powody, aby teraz zainteresować się olejem z dyni: pierwszy- bo to super składnik jesiennej diety, drugi- bo to również wspaniale działający składnik kosmetyczny. Olej z pestek dyni w kremie występuje w KOI – to nasza maska intensywnie nawilżająca!
Słoneczna dynia skrywa w sobie nie tylko słodki miąższ, ale również pestki, z których wytwarzany jest niezwykle ceniony olej dyniowy. Doskonały nie tylko jako dodatek do sałatek, zup czy owsianki, ale przede wszystkim jako aktywny składnik naszych kremów. Maska z dynią KOI poleca się szczególnie na jesień!

Jest to rodzaj kompresu, który możemy zaaplikować na skórę na noc. Maska stymuluje procesy naprawcze w skórze i pobudza produkcję kolagenu i elastyny. Dzięki olejowi z dyni skóra otrzymuje bogatą dawkę NNKT oraz kompleks witamin.
W składzie maski KOI znajdują się również bakterie probiotyczne, których rola i wpływ na mikrobiom skóry jest nieopisany.  Dzięki tym dobroczynnym bakteriom  zwiększa się odporność skóry na działanie niekorzystnych czynników. Stymulują one również mechanizmy naprawcze na poziomie komórkowym, w samym DNA. Powierzchnię naszej skóry zamieszkuje  ponad 10 mln bakterii, drożdży i grzybów. Jeśli panuje między nimi chaos, to na skórze pojawiają się stany zapalne, przebarwienia i wypryski.  Probiotyki wspomagają florę bakteryjną, wyrównują balans miedzy mikroorganizmami a nawet są pożyteczne przy wprowadzeniu składników aktywnych w głąb skóry.

Co powinniśmy wiedzieć o oleju z dyni?

Olej ten otrzymuje się poprzez tłoczenie na zimno wyłuskanych pestek dyni i oczyszczany w procesie sedymentacji. 
W jego składzie znajdziemy: kwasy tłuszczowe omega-3 i 6, witaminy: A, C, E , D i K, beta-karoten, potas, selen i cynk, żelazo, magnez. Takie połączenie składników aktywnych skazane jest na sukces! A dodatkowo nie musisz długo czekać na efekty jego działania: są widoczne już od pierwszego użycia.
Jest to tzw. emolient tłusty: tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (zapobiegającą TEWL), a przez to pośrednio nawilża, zmiękcza i wygładza. Ponadto natłuszcza, uelastycznia, niweluje zmarszczki i rozstępy, rozjaśnia blizny i przebarwienia, wzmacnia naczynia krwionośne.
Uwaga: stosowany bezpośrednio na skórę w stanie czystym może działać komedogennie: zapychać pory i powodować zaskórniki. W stanie czystym może też farbować skórę i ubrania na ciemnozielony kolor, dlatego jego stężenie w kosmetykach nie powinno przekraczać 20%.

Olej z pestek dyni w prawie 80% składa się ze zdrowych tłuszczów, czyli NNKT.
Tak bogaty skład  oleju sprawia, że stosowany może być przy każdym typie skóry. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające.
NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, -6 i -9 stanowią jeden ze składników budulcowych komórek, od których zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Stosowane w kosmetyce przyspieszają regenerację komórek tkanki skórnej. NNKT  są wykorzystywane jako środki nawilżające, przeciwzapalne i zwiększające działania ochronne naskórka.

Niedobory NNKT

Do objawów niedoboru NNKT należą zaburzenia w funkcjonowaniu skóry, takie jak wczesne pojawienie się zmarszczek, nadmierna keratynizacja, czy utrata jędrności. Naskórek bywa szorstki w dotyku, podrażniony, zwiotczały i pozbawiony blasku. A spadek zawartości kwasu linolowego w mieszku włosowym, prawdopodobnie przyczynia się do tworzenia zaskórników i jest jedną z potencjalnych przyczyn trądziku pospolitego.

Olej z pestek dyni w kremie – dla kogo najlepiej się sprawdzi?

  • Olej z pestek dyni w kremie sprawdzi się idealnie do pielęgnacji skóry SUCHEJ , łuszcząca się i pękającej olej z dyni jest rekomendowany dzięki dużej zawartości kwasów tłuszczowych , witamin i minerałów. Przywraca jej komfort, eliminuje szorstkość i uczucie ściągnięcia. Potas zawarty w oleju to pierwiastek niezbędny dla prawidłowego nawodnienia skóry.
  • Polecamy go dla skóry NACZYNIOWEJ ze względu na zawartość naturalnych witamin (szczególnie C, K, A, E).
  • Dla cery DOJRZAŁEJ w celu wygładzenia zmarszczek. Nie tylko spowalnia procesy starzenia, ale również uelastycznia i wzmacnia skórę. Pamiętaj że istnieje wiele rodzajów starzenia, w tym hormonalne, biologiczne, spowodowane promieniowaniem UV. Olej z pestek dyni działa na każdy rodzaj starzenia.
  • Także posiadaczki cery tłustej powinny o nim pamiętać. Zmniejsza stany zapalne i łojotok – selen i cynk stanowią świetny koktajl normalizujący na skórę tłustą i nadmiar sebum. Regularne stosowanie oleju jako składnika w preparatach, zapewni Ci znacznie mniejsze problemy z rozszerzonymi porami i zaskórnikami.
  • Olej zapobiega powstawaniu rozstępów (regularne masaże skóry). Dzięki dużej zawartości potasu ma działanie rozjaśniające blizny i przebarwienia.
    Poza skórą twarzy, brzucha, ud, pośladków czy piersi (miejsc szczególnie narażonych na powstawanie cellulitu i rozstępów) tłoczony z nasion dyni olej można również stosować na włosy. Wmasowany w nie doda im blasku, zapobiegnie rozdwajaniu oraz wypadaniu.
  • Podobnie zadziała także na paznokcie, które dzięki niemu staną się mocniejsze i mniej łamliwe.

Maska z dynią KOI

  • Czyż to nie najlepszy czas aby sięgnąć po olej z dyni ?  A właściwie  po MASKĘ KOI, która oprócz oleju z dyni zawiera też probiotyczne bakterie, olej ze słodkich migdałów, skwalan i przeciwzmarszczkową wit B3.

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    • Koszyk jest pusty.