Leksykon składników aktywnych

Dowiedz się więcej

Beta-karoten

Beta – Karoten – priowitamina A, stanowi podstawę poprawy i ujednolicenia kolorytu skóry. Należy do grupy karotenoidów, które niosą lekkie zabarwienie na kolor pomarańczowy i czerwony. Odbudowuje zniszczone włókna skóry, niweluje niedoskonałości powstałe w wyniku negatywnego działania promieni słonecznych, zapobiega fotostarzeniu się skóry.

U nas znajdziesz go w: serum dwufazowe (olej z rokitnika)

Komórki macierzyste z neroli

Komórki macierzyste z neroli – komórki macierzyste pozyskiwane z roślin są często stosowane w kosmetyce. Mają zdolność regeneracji, a w skórze chronią przed czynnikami utleniającymi. Kosmetyki z komórkami macierzystymi z neroli powodują spłycenie zmarszczek, ujędrnienie i napięcie skóry, odbudowanie zniszczonych struktur.

U nas znajdziesz je w: eliksir nawilżający

Kwas ferulowy

Kwas ferulowy – to silny antyoksydant, który korzystnie wpływa na skórę. Kwas ferulowy nawilża skórę, pobudza syntezę włókien kolagenowych. Działa silnie przeciwzmarszczkowo. Wpływa korzystnie na skórę niwelując skutki stresu, niewyspania, zmęczenia, złej diety czy zanieczyszczenia zawartego w powietrzu, a także niweluje skutki poparzeń i mikrourazów słonecznych. Kremy z zawartością kwasu ferulowego doskonale radzą sobie z wolnymi rodnikami zapobiegając starzeniu się skóry. Skóra staje się nawilżona, jędrna, elastyczna.

U nas znajdziesz go w: krem pod oczykrem ultranawilżający 

Kwas Hialuronowy

Kwas hialuronowy (HA) to tak naprawdę polisacharyd czyli wielocukier (hyalos gr.= szkło). Poza nazwą „kwas” nie ma nic wspólnego z typowymi kwasami złuszczającymi AHA i BHA, jest to składnik nawilżający, a nie złuszczający! Naturalnie występuje w skórze właściwej i naskórku i odpowiada za jej nawodnienie. Porównać go można do mokrej gąbki, która wypełnia strukturę skóry i nadaje jej jędrność.

Jedna cząsteczka kwasu, jest w stanie związać ok. 250 cząsteczek wody. Z wiekiem ilość tego kwasu maleje: po 40 roku życia zaczyna nawet gwałtownie spadać, a w wieku 70 lat ilość kwasu hialuronowego w organizmie obniża się o 80% w stosunku do jego poziomu w wieku lat 40. HA wykazuje właściwości wygładzające, likwiduje zmarszczki oraz poprawia elastyczność skóry. Działa przeciwzapalnie, regeneruje nabłonki oraz skórę właściwą. Największa ilość kwasu HA występuje u noworodków, dlatego wszelkiego rodzaju podrażnienia goją się u nich najszybciej.

U nas znajdziesz go w: eliksir nawilżający; serum dwufazowe;  krem pod oczy;  krem ultranawilżający; 

Masło Shea

Masło Shea – (Butyrospermum Parkii) bardzo znany olej roślinny, dzięki swoimwłaściwościom pielęgnacyjnym i nawilżającym. Chroni przed starzeniem i wysuszeniem skóry. Ma działanie odżywcze, regeneralcyjne, nawilżające. Jest hypoalergiczne i bardzo łagodne dla skóry.

U nas znajdziesz je w: krem ultranawilżający

Olej Rycynowy

Olej rycynowy – (Castor Oil) bardzo dobry olej oczyszczający, który posiada także rozległe właściwości pielęgnacyjne. Doskonale oczyszcza twarz, dając sobie radę nawet z najcięższym make-upem, zmiękcza skórę i oczyszcza ją także od środka. Dodatkowo działa dobroczynnie na włoski brwi i rzęs, powodując wyraźne polepszenie ich kondycji. Jest podstawą do oczyszczania twarzy metodą OCM (więcej: tutaj). Pamiętaj, że nadmiar oleju ze skóry najlepiej usuwać mokrym, ale wyciśniętym ręczniczkiem. Można dodatkowo potrzymać go dłużej na twarzy, tworząc kompres i jeszcze dokładniej oczyszczając skórę twarzy.

U nas znajdziesz go w: olejek do mycia twarzy

Olej z Awokado

Olej z awokado – jest jednym z najbogatszych olejów pochodzenia naturalnego, idealnie pielęgnuje skórę suchą i zniszczoną. Doskonalne nawilża, odżywia i lekko natłuszcza skórę. Nie zapycha i szybko się wchłania. Posiada zgodność z naturalnymi lipidami skóry, dlatego jest przez nią bardzo dobrze tolerowany. Zaliczasię do jednych z bardziej zdrowych olejów na świecie.

Zawiera witaminy A, E i D które zapobiegają wysuszeniu skóry oraz powstawaniu zmarszczek. Świetnie nadaje się do skóry twarzy przy metodzie oczyszczania jej olejami, ale można stosować go także na inne części ciała.

U nas znajdziesz go w: olejek do mycia twarzy; serum dwufazowe

Olej z drzewa sandałowego

Olej z drzewa sandałowego – (Santalum Album) ma piękny zapach. Pozyskiwany jest z drzewa sandałowego rosnącego w Indiach. Posiada łagodzące i antyseptyczne właściwości, dlatego świetnie nadaje się przy wszelkich podrażnieniach skórnych. Olej z drzewa sandałowego doskonale odświeża, oczyszcza i koi skórę. Badzo dobrze łagodzi podrażnienia Nie powoduje reakcji alergicznych.

U nas znajdziesz go w: olejek do mycia twarzy, serum dwufazowe

Olej z rokitnika

Olej z rokitnika– (Hippophae Rhamnoides) ma działanie przeciwazapalne i kojące.Posiada charakterystyczny ciemnopomarańczowy kolor i lekko owocowyzapach. Zawiera bardzo dużo cennych witamin, m.in. witaminę C, A, E, B. Zawartość witaminy C- jedna z najwyższych wśród owoców- bardzo dobrze pielęgnuje skóręproblematyczną, odżywiając ją i zapobiegając przebarwieniom, czy drobnym bliznom po wypryskach. Rozświetla skórę, łagodzi stany zapalne i jest silnym antyutleniaczem. Wyraźnie przyspiesza gojenie ran i tworzenie nowego naskórka.

Olej z rokitnika zawiera dużą dawkę beta karotenu, dzięki czemu nadaje skórze lśniącą i złocistą barwę. Karotenoidy doskonale regenerują, działają przeciwzmarszczkowo i antyoksydacyjnie. Przy dłuższym stosowaniu olej poprawia i ujednolica koloryt skóry, dodając jej zdrowego blasku. Świetnie nadaje się po opalaniu, gdyż przeciwdziała szkodliwym skutkom słońca. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i wysuszaniu się skóry.

U nas znajdziesz go w: serum dwufazowe

Peptydy

Peptydy to krótkie łańcuchowe formy białka. Pełnią one rolę „posłańców” przenoszących informacje do prawidłowego funkcjonowania komórek skóry. Z wiekiem procesy odnowy komórkowej ulegają spowolnieniu. Peptydy stymulują produkcję białek (kolagenu i elastyny), które zapewniają odpowiednie rusztowanie skóry, a tym samym jej jędrność, elastyczność i gładkość. Wykazują intensywne działanie przeciwzmarszczkowe. Zastosowanie potrójnych peptydów przynosi poprawę gładkości skóry już po miesiącu stosowania. Są dobrze tolerowane przez skórę i łatwo penetrują w jej głąb. Wykazują wysoką stabilność i nie wymagają specjalnych nośników, aby dotrzeć do miejsc swej biologicznej aktywności.

U nas znajdziesz go w: eliksir nawilżający

Retinol

Retinol (stabilna forma wit. A) – jedna z najwcześniej odkrytych witamin, która zastosowana w formie uwodornionej ma wysoce efektywne działanie bez podrażniania skóry (jak większość retinoidów). Jest nazywany „witaminą młodości”, który spowalnia proces starzenia. Ilość tej witaminy w skórze drastycznie spada pod wpływem promieniowania słonecznego zwłaszcza UVA, które dociera do skóry przez cały czas bez względu na pogodę. Dlatego tak ważne jest regularne dostarczanie skutecznej formy tej witaminy w kosmetykach.

Retinol to najlepszy i najskuteczniejszy składnik przeciwzmarszczkowy stosowany w kosmetyce. Wpływa on na formowanie się prawidłowo zbudowanych komórek skóry, co sprzyja jej odnowie komórkowej. Stosowanie go prowadzi do wygładzenia skóry, wyrównaniu kolorytu i poprawie spoistości. Regularne stosowanie zapewnia zwiększoną produkcję kolagenu i elastyny co poprawia jędrność skóry. Jest również odpowiedni w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej, gdyż reguluje ilość sebum, zmniejsza przetłuszczanie i redukuje tendencje do tworzenia zaskórników.

U nas znajdziesz go w: chwilowo brak-  pracujemy nad kremem z retinolem.

Skwalan

Skwalan – (Squalane) olej pochodzący z naturalnego tłoczenia oliwek, będący naturalnym składnikiem ludzkiego sebum, czyli naturalnej warstwy hydrolipidowej. Zawartość skwalenu w sebum u młodej osoby to ok 10-15%, a po 25 roku życia ilość ta maleje i spada aż do 5%. Skwalan to stabilna i nasycona forma skwalenu, dzięki czemu zapewnia odpowiednie nawodnienie naskórka, miękkość i elastyczność, a także barierę między skórą a czynnikami zewnętrznymi.

Istotną funkcją skwalanu jest przyspieszanie transportu składników aktywnych w głąb skóry. Skwalan, o składzie prawie identycznycznym co do lipidowa warstwa naskórka, stanowi bardzo dobry nośnik dla składników aktywnych. W kosmetyce znajduje szerokie zastosowanie, pojawiając się w ekskluzywnych szczególnie japońskich kosmetykach.

U nas znajdziesz go w: serum dwufazowe

Witamina C

Witamina C w postaci octanu tokoferolu- jest to pochodna witaminy C o najwyższej stabilności wynoszącej kilkanaście miesięcy. Jest to witamina C łatwo rozpuszczalna w tłuszczach, w postaci bezbarwnego i bezzapachowego olejku. Jej pojawienie się, uznano za przełom w karierze witaminy C w kosmetyce. Jest to obecnie najskuteczniejsza i najdroższa pochodna witaminy C. Jej struktura pozwala na doskonałą absorbcję przez skórę. Forma ta jest odpowiednia dla osób o cerze delikatnej, które nie tolerują witaminy C w postaci kwasu askorbinowego. Skutecznie walczy z wolnymi rodnikami. W połączeniu z kwasem ferulowym i wit. E stanowi najsilniejszą broń antyoksydacyjną. Stosowana witamina C poprawia strukturę i kolor skóry, rozjaśnia plamy pigmentacyjne, jest naturalnych filtrem ochronnym przed promieniowaniem UV oraz wpływa na spowolnienie procesu powstawania zmarszczek.

U nas znajdziesz ją w: serum dwufazowe

Witamina E

Witamina E „witamina młodości”- jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. W efektywny sposób, wyłapuje wolne rodniki i unieszkodliwia je. Dzięki temu hamuje procesy uszkadzania skóry! Witamina ta w postaci estru jest bardzo stabilna. W preparatach przeciwstarzeniowych występuje połączona z wit. C i kwasem ferulowym, działając jak swoista „bomba antyoksydacyjna”. Spowalnia procesy fotostarzenia skóry i jest używana w preparatach po opalaniu. Działa przeciwzapalnie i normalizująco na czynność gruczołów łojowych. Zapobiega i zmniejsza stany ropne skóry oraz łagodzi podrażnienia. Systematyczne stosowanie kremów z witaminą E poprawia ukrwienie skóry jej koloryt i prowadzi do ogólnej poprawy jej kondycji.

U nas znajdziesz ją w:  krem pod oczy;  krem ultranawilżający; serum dwufazowe

  • Koszyk jest pusty.